Bridge in Suriname

Home » Geschiedenis

Geschiedenis

Fotoverzameling

Advertisements

De geschiedenis van het bridgespel

Engelsen zweren bij cricket, Russen bij schaken en Amerikanen bij honkbal, maar alle nationaliteiten spelen bridge. Volgens whistexpert Cavendish: ‘omdat bij geen enkele kaartspel kundigheid, gezond verstand en inzicht in de bedoelingen van tegenstanders met meer succes worden bekroond dan bij bridge’.

Naar schatting 100 miljoen mensen spelen bridge; bij de Wereld Bridge Federatie zijn zo’n 100 landen aangesloten en of je nu bridge speelt in Tokio, Rio de Janeiro of Reykjavik, in alle landen wordt dezelfde ‘bridgetaal’ gesproken.

Bridge is ontstaan uit whist. The Official Encyclopedia of Bridge (5e druk) citeert een brief waaruit blijkt dat bridge al vóór 1886 werd gespeeld in Caïro. Later in Frankrijk raakte bridge bekend onder de naam ‘khedive’, de officiële titel van de Turkse onderkoning. De herkomst ligt in Turkije of Rusland; Engelse officieren zouden ermee kennis hebben gemaakt tijdens de Turks-Russische oorlog (1877-78).
De naam zou zijn afgeleid van het Turkse biritch. Anderen zeggen dat het spel is genoemd naar de Galata Bridge, de beroemde brug over de Gouden Hoorn, de haven van Istanbul. Aan de andere kant van de brug lag een koffiehuis; Britse soldaten zouden daar tijdens de Krimoorlog (1853-56) ‘bridge’ hebben gespeeld.
‘Ons’ bridge werd voor het eerst gespeeld op 1 november 1925, aan boord van het stoomschip ‘Finland’, op weg van San Francisco naar New York. Op verzoek van Harold Vanderbilt werd een door hem bedachte scoretabel getest. Een passagiere voegde daaraan het begrip ‘kwetsbaar’ toe, ontleend aan een oriëntaals kaartspel dat ze speelde in China, en contractbridge was geboren. In 1928 werd al het eerste kampioenschap gespeeld en het is een eer voor Vanderbilt dat zijn tabel, met wat kleine aanpassingen, nog steeds wordt gebruikt.

Ely Culbertson

De Amerikaan Ely Culbertson maakte bridge als geen ander populair. Hij ontwikkelde een systeem dat nog steeds wordt gepeeld en zijn Blue Book (1930) en later het Gold Book werden bestsellers waarvan miljoenen exemplaren werden verkocht. Zijn extravagantie was zijn handelsmerk. Hij kocht zijn stropdassen in Rome en rookte voor zeven dollar per dag zijn eigen merk sigaret. Als hem telefonisch werd gevraagd: ‘Hoeveel is vijf down gedoubleerd kwetsbaar?’ antwoordde hij met : ‘Ogenblikje, ik verbind u met de afdeling downslagen’. Hij nam dan even later opnieuw op en gaf het antwoord. In de jaren 50 begon het Amerikaanse bolwerk te wankelen. De nieuwe Europese biedsystemen, het Engelse Acol systeem en het Italiaanse sterkeklaveren systeem, bleken superieur. Engeland, Frankrijk en later Italië met zijn fameuze Blue Team namen de heerschappij over, maar de Amerikanen hebben het verloren terrein inmiddels heroverd.

Geschiedenis van Bridge in Suriname

In de begin dertiger jaren werd het bridgespel al in Suriname bedreven en werd het door Nederlanders in Het Park geïntroduceerd. Van een echte competitie was er in die dagen nog geen sprake, maar met de komst van Roohé (1934) naar Suriname werd door Het Park voor haar leden, aspirant-leden en hun dames een toernooi georganiseerd. Ondanks het succes van dat toernooi kwam het bridgespel toch niet tot ontplooiing. Er werden wel enkele toernooien in Het Park georganiseerd, maar ze bleven slechts in besloten verband. Ook het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zorgde voor wat slapte. Na de Tweede Wereldoorlog pas werd op zaterdag 21 januari 1950 in Het Park een bridge-drive georganiseerd, waaraan 40 deelnemers participeerden.

Op initiatief van enkele leden van de zwemvereniging Oase werd in 1953 de eerste viertallen bridge-competitie georganiseerd. De verenigingen die hieraan deelnamen waren Het Park, Officiersclub, Dolfijn, Kwie Kwie en Oase. De eerste zitting, waarbij alle deelnemers aanwezig waren, vond op 20 juni 1953 in Het Park plaats. Wel liefst 22 viertallen namen aan dit tien weken durende toernooi deel.
Door deze goede ontwikkeling binnen het bridgespel was de tijd rijp voor een bond en op 18 februari 1954 werd de Surinaamse Bridge Bond opgericht. In 1954 werd ook nog het eerste nationale parenkampioenschap gehouden.

Hoewel er in de vijftiger jaren een goede start gemaakt was met het bridgespel, kan niet gezegd worden dat de ontwikkeling zich in de jaren ’60 voortzette. Behalve de bekercompetities, de paren- en viertallen toernooien, die wel regelmatig plaatsvonden, bleef het bridgespel een geïsoleerde positie behouden. 

In de zeventiger jaren vond wel een gestadige ontwikkeling plaats. Suriname maakte internationaal contact en zodoende werd een doorbraak geforceerd.
Zo vond op zondag 29 december 1973 een belangrijke gebeurtenis in het Rode Kruisgebouw plaats. Voor de eerste maal in de bridge-historie nam Suriname aan een interland deel. Op die dag vond namelijk een interland tussen Suriname en Frans Guyana plaats. Suriname won dit toernooi met 15-6.
In de periode 1973-1975 kwam Suriname vijfmaal uit tegen Frans Guyana. De onzen wonnen 3 van deze ontmoetingen.
In 1976 werd voor de eerste maal een internationale toernooi georganiseerd, waaraan alle drie Guyana’s deelnamen. Dit toernooi werd van 17-19 april 1976 in Suriname georganiseerd.

Op vrijdag 6 mei 1977 vertrok een selectie van Suriname naar Aruba voor deelname aan de voorronde van het wereldkampioenschap bridge. Te Aruba werden gedurende 10 dagen wedstrijden van de zone Midden-Amerika en het Caraibisch Gebied gespeeld. Het was de eerste maal dat ons land aan dit toernooi deelnam en ook kan aangetekend worden dat het de eerste maal was dat Midden-Amerika en het Caraibisch Gebied als een zelfstandige zone werden beschouwd. De overige zones zijn Azië, Europa, Noord-Amerika en Afrika. Suriname eindigde op de 12de plaats. Winnaar van dit toernooi werd Venezuela.

Op 23 september 1980 vertrok een bridge-delegatie naar Valkenburg (Nederland) om van 28 september tot 10 oktober deel te nemen aan de Bridge Olympiade. Voor het eerst nam Suriname aan een Bridge Olympiade deel. Suriname werd tijdens dit toernooi gediskwalificeerd, daar zij weigerde uit te komen tegen Zuid-Afrika, vanwege het racistisch systeem in dat land.

In juni 1985 nam Suriname deel aan de Centraal Amerikaans en Caraibische Bridge kampioenschappen te Martinique. 13 landen namen hieraan deel en Suriname behaalde een 5de plaats. Het was de beste klassering van een bridge team uit ons land tijdens deze wedstrijden. In het verleden bereikten onze teams steeds een 8ste plaats.

 Het Surinaams bridgespel belooft, gezien de recente ontwikkelingen, betere internationale prestaties te zullen gaan leveren.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Upcoming Events

No upcoming events